SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Södertälje Basketbollklubb (SBBK)
Fotboll

NIU Basket i Södertälje

 

NIU Basket Södertälje

 

Samtliga basketelever på NIU erbjuds möjligheter att träna och spela i något av SBBK:s utvecklings- eller representationslag, alltså i det lag som bäst svarar mot elevens kompetens- och utvecklingsnivå.

 

NIU Basket i Södertälje går att kombinera med studier på hela tre gymnasieskolor i Södertälje: Täljegymnasiet, Torekällgymnasiet och Vackstanäsgymnasiet.

 

Att på NIU är en elitsatsning som syftar till att ge motiverade och talangfulla ungdomar möjligheter att, ur ett sportsligt, ekonomiskt och socialt perspektiv, på bästa sätt kunna kombinera framgångsrika gymnasiestudier med kvalificerad elitidrottsutbildning.

 

Huvudmålet med basketutbildningen är att ständigt ligga i framkant av den nationella och internationella basketutvecklingen. Elever som söker sig till Torekällgymnasiet, Täljegymnasiet och Vackstanäsgymnasiet ska veta att de här har de allra bästa förutsättningarna att utveckla sin talang.

 

Några av de tidigare eleverna på NIU Basket Södertälje är Tobias Borg, Adam Ramstedt, Ellen Åström och Matilda Claesson. 

 

En informationsvideo om NIU Södertälje kan du se här.

 

 

Ansökning och antagning

 

Ansökningsperioden är öppen mellan 1 september och 1 december.

 

 

Följande information är hämtad från Svenska Basketbollförbundet:

 

Det som gäller för den idrottsliga antagningen är kortfattat;

 1. Eleverna har möjlighet att söka fyra alternativ men kan tacka endast tacka ja till ett alternativ. När en elev har tackat ja till ett erbjudande från en skola, kan de andra skolorna endast erbjuda reservplatser till eleven. Eleven, som har tackat ja till en skola, kan (om eleven blivit erbjuden reservplats från de andra skolor eleven hade sökt) behålla reservplatsen till t o m 2/5, därefter tas dessa reservplatser bort. Är eleven antagen endast som reserv, kvarstår eleven som reserv t.o.m. den 31/8.

 

2. Ansökan och ev ändringar skall vara gjorda senast 1/12 året innan eleven beräknas starta gymnasiet. Därefter kan inga justeringar ske.

 

3. Skolan har yttersta ansvaret för urval och antagning.

 

4. Eleverna skall snarast möjligt ges besked om erbjudande om idrottslig antagning, reservplats eller avslag. Besked om avslag kan lämnas successivt, men besked om antagning eller reservplats kan meddelas från och med 2/12. Alla elever skall ha fått besked senast 31/1, d.v.s. innan ansökan till skolan sker inom det allmänna gymnasievalet.

 

5. Innan en elev får erbjudas plats skall en intervju och ett vägledningssamtal genomföras. Gäller samtliga elever som är aktuella att bli antagna. OBS! Det finns ingen garanti att alla sökande blir kallade till intervjuer eftersom vissa skolor har över hundra sökande till ett fåtal platser. RIG och NIU vänder sig till de ungdomar som har önskemålet och viljan att kombinera elitförberedande tränings- och tävlingsverksamhet med gymnasiestudier. Förutsättningarna att klara av studierna och att det finns en seriös studieambition måste utredas genom intervju och referenser. Diskussion/rekommendation om lämpligt programval i relation till meritvärde, studieförmåga och intresse skall tas upp i ett vägledningssamtal innan besked om idrottslig antagning lämnas. I vägledningssamtalet skall spelarna/eleverna ges insikt i vad som krävs för att gå på ett NIU liksom för att bli elitspelare.

 

6. I urvalsprocessen skall följande områden beaktas och bedömas;

  • Idrottsspecifika kunskaper och färdigheter
  • Idrottspsykologiska färdigheter och förutsättningar
  • Sociala färdigheter och förutsättningar
  • Organisatoriska färdigheter och förutsättningar
  • Studieambition
Utifrån ovan angivna riktlinjer görs en analys av elevens kapacitet inom samtliga områden och en samlad bedömning sker av den framtida utvecklingspotentialen.

Bedömd utvecklingspotential är viktigare än tidigare basketprestationer.
Eleven kan ta ställning till sina erbjudanden när som helst men behöver svara senast 31/1 , d.v.s. innan ansökan till gymnasieskolan skall vara inlämnad.

 

Länk till NIU-ansökan hittar du här.

 

Kombinera dina studier med basket i toppklass på NIU Basket Södertälje!

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen